Ontharingen

Alle ontharingsmethodes op een rij

Zowel mannen als vrouwen ontharen (weleens) delen van hun lichaam. Vaak vanwege hygiënische, praktische of cosmetische redenen. Er zijn verschillende methodes om het lichaam van haar te ontdoen. De meest gebruikte methodes zijn scheren, het gebruik van ontharingcrème, harsen, waxen, suikerontharing, epileren, laserontharing en IPL-ontharing. Elke methode heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Sommige methodes zijn nauwkeurig, snel en gemakkelijk uit te voeren, terwijl bij andere methodes de haren langer weg blijven. In dit artikel lichten wij de meest gebruikte ontharingsmethodes toe.

Scheren

Scheren is een gemakkelijke, goedkope en snelle manier om de gewenste delen van het lichaam te ontharen. Deze ontharingsmethode wordt vooral gebruikt om het gezicht, de oksels, benen en bikinilijn van ongewenst haar te ontdoen. De haren worden aan het huidoppervlak afsneden. Het nadeel van scheren is dus dat de haren niet lang wegblijven. Op ten duur worden de haren grover en moeilijker te verwijderen. Daarnaast kunnen er scheerbultjes en irritaties ontstaan door vaak te scheren. 

Ontharingscrème

Een andere goedkope en gemakkelijke manier om te ontharen is ontharingscrème. Net als bij scheren is de ontharing met gebruik van ontharingscrème tijdelijk. Binnen enkele dagen zullen de haren weer teruggroeien. In tegenstelling tot scheren, worden de teruggroeiende haren niet grover naar mate het toenemende gebruik van ontharingscrème. De crèmes veroorzaken na aanbrenging op de huid een chemische reactie die de structuur van de haren verandert. Na een korte inwerkingstijd laten de haren vanzelf los en zijn deze zo van de huid te vegen. Probeer dit eerst uit op een klein stukje huid, aangezien de ontharingscrème een allergische reactie kan veroorzaken door de chemische stoffen die in de crème verwerkt zijn. 

Harsen

Een ontharingsmethode voor een langduriger resultaat dan scheren of ontharingscrème is harsen. Hierbij wordt de wax op een strip aangebracht die vervolgens op het te ontharen gebied wordt geplaatst. De strip wordt vervolgens met een snelle beweging tegen de haarrichting van de huid getrokken. Hierdoor worden de haren met haarzakjes verwijderd. Dit zorgt voor langdurig haarvrij resultaat van vier tot zes weken. Echter doordat de hars zich ook hecht aan de huid, wordt de huid belast. Dit kan zorgen voor irritatie en beschadiging van de huid. De lichaamsdelen van mannen met overbeharing, waaronder de schouders, rug, bovenarmen, borst en buik, worden vaak geharst. Om goed te kunnen harsen moeten de haren niet te kort of te lang zijn. Bij een te korte lengte pakt de hars de haren niet goed en bij te lange haren kan de behandeling erg pijnlijk zijn. Om deze ontharingsmethode zo snel en met zo min mogelijk pijn te laten verlopen wordt aangeraden om het harsen bij een schoonheidssalon te laten doen.

Waxen

In tegenstelling tot harsen, wordt er bij waxen gebruikgemaakt wordt van warme wax. Hierbij klemt de wax zich om de haren en hecht deze niet aan de huid. Hierdoor wordt de huid niet alleen minder belast, maar is waxen ook minder pijnlijk. De haren komen zowel bij harsen als waxen, in tegen stelling tot scheren, niet stugger terug. Waxen is de ontharingsmethode die vaak wordt gebruikt voor het vrouwengezicht, met name de bovenlip, kin, hals, wangen en wenkbrauwen. Daarnaast is het ook een veel toegepaste methode voor het ontharen van de bikinilijn en schaamstreek. 

Suikerontharing

Een alternatief voor waxen en harsen is suikerontharing, ookwel body sugaring genoemd. Dit is een ontharingsmethode op basis van suikerpasta. Door het gebruik van suiker treden er geen irritaties of beschadigingen van de huid op. Suiker heeft namelijk een desinfecterende functie. Hierdoor is suikerontharing een stuk minder pijnlijk. Daarnaast worden de haren met de haarrichting mee verwijderd in tegenstelling tot andere ontharingsmethoden. Ook plakt de suikerpasta alleen aan de haren en worden dode huidcellen door de scrub verwijderd. De haren worden met haarzakjes verwijderd en dit resulteert in een super zachte huid. De haren blijven vervolgens gemiddeld vier tot zes weken weg.

Epileren

Bij epileren worden de haren volledig met haarzakjes uit de huid getrokken. Hierdoor duurt het langer voordat de haren terug groeien en kan je drie tot vier weken genieten van een haarvrij resultaat. Doordat de haren in zijn geheel worden verwijderd krijg je geen stoppels, maar groeien er zachte haren terug die ook minder opvallen. Daarnaast groeien haren in verschillende fasen, en raken haarzakjes na verloop van tijd uitgeput en produceren deze geen nieuwe haren, is er na elke epileersessie minder haar om te verwijderen. Doordat dit een vrij pijnlijke ontharingsmethode is, maakt epileren minder geschikt voor gevoelige gebieden zoals de bikinilijn en oksels. Deze ontharingsmethode wordt echter voornamelijk toegepast bij de wenkbrauwen. Bij gebruik van een pincet of touwtje, ook wel threaden genoemd, kan een nauwkeurig resultaat worden geleverd. Voor grotere zones wordt vaak een epileerapparaat gebruikt. 

Laserontharing

Laserontharing is een ontharingsmethode waarbij de haarzakjes worden vernietigd door middel van blootstelling aan laserpulsen. Het pigment, ookwel melanine genoemd, die in de haarzakjes zit, neemt de hitte van de laser op. Doordat de haarzakjes niet tegen hitte kunnen, gaan ze kapot. Deze precieze techniek is het meest geschikt voor donkere haren, aangezien deze veel pigment bevatten. Hierdoor konden in het verleden blonde, rossige en grijzen haren niet verwijderd worden met een laserbehandeling. Echter door de komst van de Alexandrite laser en de Diodelasers kunnen inmiddels ook lichte en fijne haren worden verwijderd. In het behandelde gebied zullen geen haren meer groeien, waardoor je zeker bent van een langdurig haarvrije huid. Enkele jaren na de behandeling is nog wel een opfrisbehandeling nodig om het haarvrije resultaat te behouden. Het herstellend vermogen van de huid zorgt er namelijk voor dat er na verloop van tijd weer enkele haren zullen gaan groeien. 

Aangezien deze permanente ontharingsmethode de huid en haren verhit, kan deze ontharingsbehandeling gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Dat is de reden waarom de meeste hedendaagse laserontharingssystemen werken met een verkoelingssysteem. Dit verkoelt de huid tijdens de laserontharing waardoor je geen pijn ervaart. Daarnaast mag een laserbehandeling alleen uitgevoerd worden door een specialist, die in het bezit is van een opleiding. Kleine foutjes bij het aanbrengen kunnen tot brandwonden en littekens leiden. 

IPL-ontharing

Intense Pulsed Light Therapy (IPL) is een veilige en niet-invasieve manier van ontharen. Bij deze techniek wordt gebruikgemaakt van licht. De lichtenergie wordt door het pigment in de haren en de haarwortels geabsorbeerd en omgezet in warmte. Doordat het breedspectrumlicht een groter deel van de huid pakt, worden er meer haarzakjes geraakt. Door deze verdeling wordt elk haarzakje minder effectief geraakt. Het effect is dan ook minder groot en de haarzakjes worden niet geheel vernietigd. Daarnaast kan IPL-ontharing alleen toepast worden op een lichte huid. Dit komt doordat IPL licht gevoelig is voor donker pigment. Een donkere huid kan hierdoor verbrand raken en kunnen er littekens ontstaan. Ook bij een IPL-behandeling blijven de haren langdurig weg. 

Kortom, er is een ruim aanbod aan ontharingsmethodes. Met de informatie over de beste ontharingsmethoden ben je er zeker van dat je de perfecte ontharingsmethode vindt die aansluit bij jouw behoeften en voorkeuren. Wil je meer informatie over andere schoonheidsbehandelingen? Kijk dan op onze website of maak direct een afspraak bij een schoonheidsspecialiste in je buurt. 

Kapsalons