Haar

Haar

De belangrijkste functie van haar is het beschermen van de hoofdhuid. Hoofdhaar fungeert namelijk als een soort kussentje voor je schedel en houdt daarnaast je hoofd warm. Het aantal haren op je hoofdhuid ligt gemiddeld tussen de 90.000 en 150.000, waarbij mensen met blond haar het meeste aantal haren hebben en roodharigen het minst. Haar bestaat voor het grootste gedeelte uit eiwitten. Gemiddeld groeit een hoofdhaar 0,35 millimeter per dag, wat neerkomt op ongeveer 1 centimeter per maand. Naast de praktische functie van haar, is voor veel mensen hun kapsel erg belangrijk. Je kunt natuurlijk van alles met je haar: krullen, stijlen, kleuren of permanenten. Ook zijn er verschillende manieren om je haar te verzorgen, voor gezond en levendig haar. In dit artikel zetten we de belangrijkste methoden op een rij. 

Stylen

  • Krullen
    Voor een levendige look vol volume kiezen veel mensen voor krullen. Je kunt met verschillende methoden krullen maken in je haar, zowel met als zonder hitte. Een veelgekozen manier is met een krultang. Verschillende soorten tangen zorgen daarbij voor verschillende effecten.  

  • Stijlen
    De meest gebruikelijke methode voor het stijlen van haar is met een stijltang. Hiermee maak je plukje voor plukje je haar stijl. Hierbij is het belangrijk dat de stijltang voldoende is opgewarmd voordat je begint en je haar goed is beschermd met een passend product. Deze techniek is erg rechttoe rechtaan.

  • Opsteken
    Staat er een leuk evenement op de planning, zoals een bruiloft, feest of communie? Dan kun je bij de kapper je haar professioneel op laten steken. Zowel kort, half-lang als lang haar kan worden opgestoken voor een elegante look. Om volume te creëren kan er gebruik gemaakt worden van volumepoeder en kan het haar worden getoupeerd.

  • Föhnen / stylen
    Bij het föhnen wordt gebruik gemaakt van een haardroger op hete lucht, in combinatie met een (vaak ronde) borstel. Na een professionele föhnbeurt ziet je haar een glanzend uit zonder pluis. Föhnen is dus veel meer dan enkel het drogen van haar: het zorgt voor vorm en verfijning. Het resultaat kan, afhankelijk van je haar, tot wel een week blijven zitten. 

Kniptechnieken: 

  • Slicen
    Slicen is een kniptechniek waarbij de schaar geen knipbewegingen maakt, maar soepel door het haar glijdt. Door het gebruik van deze techniek zal het haar soepel vallen omdat het haar een stuk lichter wordt en een andere textuur krijgt. Vooral bij pony’s of lokken wordt deze techniek gebruikt. 

  • Effileren
    Met effileren wordt ook wel uitdunnen bedoeld. Dit is een techniek waarbij een speciale effileerschaar wordt gebruikt. Door het effileren van het haar valt een coupe op een speelse manier. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt bij klanten met dik haar. 

  • Inknippen
    Door gebruik te maken van de inknip techniek voorkom je botte lijnen in je kapsel. Een ander woord voor inknippen is ook wel choppen. Hierbij worden niet de vingers van de kapper gebruikt om een rechte lijn te knippen, maar gaat dit uit de losse pols. 

Verf

Voor een frisse kleur in je coupe zijn er verschillende mogelijkheden. Je hebt ruime keuze aan verftechnieken en soorten haarverf, waaronder: 

Soorten haarverf

  • Permanente haarkleuring
    Bij permanente haarkleuring zal de kleur definitief blijven. Wanneer je je haar permanent kleurt, kom je alleen van deze kleur af door het uit te laten groeien, of het opnieuw te verven. De techniek achter permanente haarkleuring werkt als volgt: bestaande pigmenten in het haar worden afgebroken en nieuwe pigmenten worden in de binnenste laag geplaatst. Gebruikt deze techniek dus alleen als je zeker bent van de kleur. Grijsdekking is bij permanente haarkleuring tot wel 100%.

  • Demi-permanente haarkleuring
    Demi-permanente haarkleuring is niet definitief. Over het algemeen is de kleur uitwasbaar in 6 tot 10 wasbeurten. In demi-permanente haarkleuring zit geen ammonia en geen waterstofperoxide. Deze techniek is voornamelijk handig als je wil testen of een bepaalde kleur bij je staat, je je haarkleur even een opfrisbeurt wil geven of een tijdelijke nieuwe look wil. De grijsdekking is bij demi-permanente haarkleuring tot 60%

  • Semipermanente haarkleuring
    Semi-permanente haarkleuring is uitwasbaar in 1 tot 3 wasbeurten. De pigmenten van de kleuring komen bij deze soort haarverf niet in je haar. De grijsdekking is bij semipermanente haarkleuring tot 30%. 

Kleurtechnieken 

Er zijn veel verschillende kleurtechnieken waarvoor je kunt kiezen, elk met een eigen resultaat. We hebben de populairste voor je op een rijtje gezet:

  • Balayage
    Balayage is een zeer populaire kleurtechniek, waarbij de kapper met een kwast haarverf in het haar veegt. Het woord “balayage” komt dan ook van het Franse woord voor “vegen”. Het voordeel van Balayage is dat er een subtiele overgang ontstaat tussen twee haarkleuren. Hierom is deze kleurtechniek ideaal om opvallende uitgroei te voorkomen. 

  • Ombre
    Ombre is Frans voor “schaduw”. Bij deze techniek is het haar aan de onderkant lichter dan aan de aanzet. Anders dan bij Balayage, is bij Ombre het verschil tussen de twee kleuren duidelijk zichtbaar. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor felle kleuren zoals roze, blauw of paars. 

  • Highlights
    Het zetten van highlights is een bekende kleurtechniek voor het opfrissen van een coupe. Highlights zijn altijd lichter dan de huidige haarkleur, waarbij de verfstreepjes worden aangebracht met folie, vanaf je haarwortels tot in de puntjes. 

  • Lowlights
    Lowlights zijn het tegenovergestelde van highlights. Hierbij worden juist donkere plukken in het haar gezet om licht haar wat meer diepte te geven. Daarnaast kan het ook optisch lijken alsof je haar meer volume heeft. Lowlights zorgen voor een subtiel effect. Vaak wordt er gekozen voor 2-3 tinten lichter dan je huidige haarkleur.

  • Babylights
    Babylights is een subtiele techniek om je coupe wat lichter te maken. Het is zo subtiel, dat het lijkt alsof je haar is opgelicht door de zon. Over het algemeen worden babylights niet door je hele haar gezet, maar juist rondom je gezicht en op je kruin. 

  • Dip Dye
    Dip Dye is een kleurtechniek die zorgt voor een krachtig contrast tussen je eigen haarkleur en de verfkleur: alsof je je haar even in een pot hebt gedoopt. Deze techniek geeft bij uitstek een leuk effect met een felle kleur. Een bijkomend voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken over uitgroei.

  • Ecaille
    Ecaille is een techniek om meer warmte en diepte in je haar te creëren. In het Nederlands wordt deze techniek ook wel “de schildpad techniek” genoemd, omdat de haarkleur lijkt op het schild van een schildpad. Door middel van high-en lowlights in verschillende tinten krijg je een multidimensionale haarkleur. 

  • Blokkleuring
    Bij blokkleuring wordt de verf aangebracht in vlakken. Dit effect is een stuk opvallender dan bij bijvoorbeeld highlights.     

Verzorging

  • Haarstomer
    Het stomen van je haar kent vele voordelen. Zo verbetert het bijvoorbeeld de elasticiteit, bevordert het de haargroei en zorgt het ook voor extra vocht. Bij deze techniek worden je haarschubben geopend zodat het vocht en de voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden. Vooral voor mensen met droog haar is deze verzorging ideaal. 

  • Heat cap
    Voor een extra diepe verzorging kun je gebruik maken van een heatcap. Nadat je conditioner of een haarmasker hebt aangebracht, plaats je de heat cap over je haar heen. Door de warmte kunnen de werkende stoffen van de conditioner of masker beter doordringen tot je haar. 

  • Keratinebehandeling
    Een keratinebehandeling is een behandeling met vloeibare keratine, waarbij je haar ontzettend glad en zacht wordt en pluis verdwijnt. Deze techniek is afkomstig uit Brazilië, en wordt daarom ook wel de Brazilian blow-dry genoemd. Het resultaat blijft langdurig zitten: tot wel 5 maanden. 

  • Shampoo
    Shampoo kent iedereen wel: een reinigingsmiddel om je haar mee te wassen. Het verwijdert talg, vet, zweet en resten van haarproducten. Maar wat veel mensen niet weten, is dat elk haartype een andere shampoo nodig heeft. Droog haar heeft bijvoorbeeld baat bij een shampoo met hydraterende ingrediënten zoals arganolie, avocado-olie of macadamia olie. Hierbij is het belangrijk om ingrediënten zoals alcohol, parabenen en siliconen te vermijden. Wat wel goed werkt bij droog haar zijn stoffen zoals propyleenglycol, glycerine, panthenol en sorbitol. Heb je beschadigd haar? Dan is het belangrijk voor een milde shampoo te kiezen, het liefst met een UV-filter om je haar te beschermen tegen de zon. Heb je last van roos? Dan is het belangrijk shampoos met sulfaten te vermijden: hier raakt je huid namelijk geïrriteerd van. Kies liever voor een shampoo met zinkpyrithion of salicylzuur. Door deze stoffen vertraagt juist de aanmaak van huidcellen. Kies ook voor voedende ingrediënten zoals Aloë Vera en vitamine E.
     
  • Conditioner
    Haarconditioner zorgt er voor dat je haar weer glad, minder statisch en makkelijk doorkambaar wordt. Dit komt doordat conditioner je haarschubben sluiten. Bij droog haar maken veel mensen de fout om extra conditioner te gebruiken. Doe dit niet, want je haar wordt hier juist extra zwaar van en het zorgt niet voor extra voeding. Het is aan te raden tussen de 6 en 15 milliliter te gebruiken, afhankelijk van de lengte van je haar. 

  • Haarmasker
    Een haarmasker zorgt, net als conditioner, voor een laagje over je haar. Dit laagje beschermt je haar voor invloeden van buitenaf, zoals warmtebronnen en slijtage. Hoe lang je een haarmasker in je haar moet laten zitten, is afhankelijk van het product. Gemiddeld is dat zo’n 3-5 minuten. Gebruik je meerdere producten in een wasbeurt? Gebruik dan eerst de shampoo, dan het haarmasker en als laatste de conditioner. Dat laatste zorgt er namelijk voor dat je haarschubben weer gesloten worden. 


Er zijn veel verschillende technieken voor verven, knippen en verzorging. Kan jouw haar wel een behandeling gebruiken? Zoek dan snel een kapper bij jou in de buurt via onze listings. 

Kapsalons