Pedicure

Het verschil tussen een medische en verzorgende pedicure

De term pedicure kent 2 betekenissen. Je boekt een pedicure behandeling voor het ontvangen van een professionele voetverzorging, maar je kunt ook een afspraak maken bij een persoon die het beroep van pedicure uitoefent. De meeste schoonheidsspecialisten hebben ook een pedicure opleiding genoten. Bij het boeken van een pedicure behandeling kun je kiezen voor de medische of de verzorgende pedicure. 

Wie mag zich pedicure noemen?

Het beroep van verzorgende pedicure en medische pedicure, vallen onder de beroepsgroep voetverzorg(st)er. Beide beroepen zijn niet wettelijk erkend of gereglementeerd. In het Vlaamse Gewest is geen beroepskennis meer vereist voor het uitoefenen van het beroep als pedicure. In het Brussel Hoofdstedelijk Gewest moet de beroepsbekwaamheid nog wel aangetoond kunnen worden. Dit betekent dat in het Vlaamse Gewest ook voetverzorgers zonder pedicure opleiding als pedicure of medische pedicure aan de slag mogen.

De medische en verzorgende pedicure

Om het voor cliënten inzichtelijk te maken over welke kennis en vaardigheden een medische of verzorgende pedicure beschikt, kunnen pedicures zich aansluiten bij een beroepsvereniging. Voor medische pedicures betreft dit bijvoorbeeld de Belgische Vereniging voor Gespecialiseerde Voetverzorgers. De verzorgende pedicure kan zich aansluiten bij de Belgische Beauty Federatie. Beide beroepsverenigingen verzorgen ook bijscholingsactiviteiten om de kennis up-to-date te houden. Binnen de voetverzorging wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende beroepen:

  1. Pedicure: Een pedicure behandeling, of verzorgende pedicure, kan worden uitgevoerd door een schoonheidsspecialiste. Een andere benaming is de cosmetische pedicure. De behandeling is esthetisch en gericht op een wellness ervaring. De klant ontvangt een deskundige en ontspannende voetverzorging waarbij teennagels kunnen worden voorzien van nagellak.
  2. Gespecialiseerd voetverzorger: Een medische pedicure wordt uitgevoerd door een pedicure die specialistische handelingen verricht. De nadruk ligt op het herstellen en voorkomen van problemen aan de voeten. Nagel- en huidaandoeningen worden professioneel behandeld met als doel de klant weer pijnvrij en comfortabel te laten lopen. Diabetespatiënten of bijvoorbeeld patiënten met een medische voet, hebben baat bij een behandeling door een gespecialiseerd voetverzorger.
  3. Podoloog: Een podoloog is een paramedicus die de oorzaak van voetproblemen achterhaalt en medische handelingen aan voeten uitvoert. De nadruk ligt op het behandelen van de risicovoet en biomechanische correcties als bijvoorbeeld zooltherapie. Podologie valt onder de erkende paramedische beroepen.

Voor een behandeling bij de podoloog is een doorverwijzing van de huisarts noodzakelijk. Voor een pedicure of een medische pedicure geldt dit niet. Diabetespatiënten en andere patiënten met voetproblemen als gevolg van een aandoening, komen vaak in aanmerking voor een vergoeding vanuit de mutualiteit voor een medische pedicure. De voorwaarden voor een tegemoetkoming, verschillen per zorgaanbieder. Een medisch voorschrift is hierbij noodzakelijk.

Behandelingen bij de pedicure

Je boekt een verzorgende pedicure om je voeten mooi verzorgd te houden. Bij een cosmetische pedicure worden eelt en likdoorns verwijderd en de teennagels netjes in vorm gevijld. Daarnaast kan de schoonheidsspecialiste je teennagels lakken en een voetmassage geven. Een medische pedicure boek je bij voetklachten als bijvoorbeeld ingegroeide teennagels of kalknagels. Ook diabetespatiënten hebben baat bij een medische pedicure. De pedicure voorziet je van een passend advies over de juiste schoenen en voetproducten. Indien noodzakelijk zal de pedicure je doorverwijzen naar een podoloog.

De pedicure aan huis

Voor cliënten die slecht ter been zijn door ouderdom, een ongeval of ziekte, bieden veel pedicures de mogelijkheid aan huis te komen. De ambulante pedicure komt op een vooraf overeengekomen tijdstip en voert de behandeling uit in de woning van de cliënt. Alle benodigde materialen worden door de behandelend pedicure meegebracht naar het huisadres. De tarieven voor de reiskosten verschillen per pedicure. Op onze website vind je meer informatie over de verschillende behandelingen en een pedicure in je buurt.

Massage