Welke kleurtechnieken gebruikt de kapper?

01 maart 2021 · door Tara

Ga je naar de kapper voor een kleurbehandeling? Bedenk dan van tevoren waar je voorkeur naar uitgaat. Wil je bijvoorbeeld dat je haar langdurig een ander kleurtje krijgt, of juist tijdelijk? Ga je van blond naar donker of kies je voor gekleurde plukjes? Spreek je wensen door en kies samen met je kapper de meest geschikte kleurtechniek.

Welke kleurtechnieken zijn er mogelijk?

Het is tegenwoordig al lang niet meer zo dat je enkel van haarkleur kunt veranderen met een basiskleuring. De keuze van verftechnieken is enorm uitgebreid bij de kapper. Hierdoor heb je veel meer keuzeopties voor je nieuwe look. We zetten de verschillende technieken voor je op een rij:

 • Balayage: Een techniek waarbij je kapper “vegen” in je haar zet met een kwast. De vegen worden niet vanaf de haaraanzet getrokken, maar starten lager. Hierdoor lijkt je haar op een natuurlijke manier verkleurd en krijg je geen uitgroei.
 • Balayage ombré: Bij deze techniek word je haar vanaf de haaraanzet, van boven naar beneden, steeds lichter gemaakt. Het is opvallender dan balayage. De verkleuring is horizontaal over je haar zichtbaar en je krijgt donkere uitgroei.
 • Balayage sombre: Is hetzelfde als de ombré, maar dan lichter. Je ziet minder sterke verschillen, waardoor de kleuren een meer natuurlijk verloop krijgen.
 • Balayage bronde: Hierbij kleurt de kapper je haar tussen blond en bruin in. Zo hoef je voortaan niet meer te kiezen.
 • Highlights: Bij highlights worden hele strengen haar van boven naar onder lichter gekleurd. Vanaf de haaraanzet tot de punten. Hierdoor krijg je diepte in je kapsel.
 • Lowlights: Lowlights is het tegenovergestelde van highlights. De kapper kleurt de strengen haar niet lichter, maar juist donkerder.
 • Babylights: Bij babylights kleurt de kapper strengen haar rondom je gezicht en kruin.
 • Dip Dye: Een dip dye geeft enkel de punten van je haren een compleet andere kleur.
 • Uitgroei laten bijwerken: Hierbij kleurt de kapper je originele haarkleur terug naar de door jou gewenste kleur bij je kruin, scheiding en haaraanzet.

De verschillende soorten kleuringen

Wanneer je jouw haar laat kleuren kun je kiezen uit drie soorten haarverf. De permanente haarkleuring, semipermanente haarkleuring of de tijdelijke kleuring. Voordat je jouw haar laat kleuren is het handig dat je weet welke verf jouw kapper gebruikt.

 1. Permanente haarkleuring: Gebruik je meestal voor het verbergen van grijze haren en een basiskleuring. Deze verf bevat altijd ammoniak om je haarschubben te openen. Hierdoor dringt de verf door tot in de kern en kan enkel nog uitgroeien.
 2. Semipermanente haarkleuring: Bevat geen ammoniak en kleurt de buitenzijde, niet de kern, van je haar. Hierdoor verdwijnt de kleur na een week of 6 tot 8. Hier kun je geen grijze haren mee wegwerken. Semi permanent is goed tegen uitgroei.
 3. Tijdelijke haarkleuring: Bevat geen ammoniak of waterstofperoxide. Deze soort haarverf was je er gewoon uit met 6 tot 8 wasbeurten. Je kunt je haar er niet lichter mee maken, wel donkerder.

Balayage versus highlights

Niet alleen je look is anders met balayage of highlights, ook de behandelingen verschillen. Waar je kapper bij balayage met een kwast je haar mooi maakt, worden highlights op een heel andere manier gezet. Voor highlights kan je kapper drie verschillende manieren gebruiken:

 • Highlights zetten met folie: De strengen haar worden afzonderlijk samen met de verf in folie verpakt.
 • Highlights zetten met kapje: Je krijgt een kapje op je hoofd met gaatjes. Uit de gaatjes haalt de kapper enkel de strengen haar gehaald die geverfd worden.
 • Highlights zetten met een kam: De kapper kamt de verf door je haar.

Het grootste verschil is uiteindelijk het eindresultaat. Bij highlights zie je gekleurde strepen in je haar, van de haaraanzet tot de punten. Balayage geeft geen strepen, maar een meer natuurlijk resultaat en wordt niet vanaf de haaraanzet geplaatst.

Kosten balayage en highlights

De kosten voor je nieuwe coupe, verschillen per salon. Je haarlengte, methode en het soort verzorgende producten, bepalen of de prijs hoger of lager uitvalt. We zetten de gemiddelde balayage kosten en highlights prijzen voor je op een rij:

Soort behandeling Gemiddelde prijs
Balayage kort haar Vanaf €75,- tot €137,-
Balayage lang haar Vanaf €80,- tot €175,-
Hightlights kort haar Vanaf €39,50 tot €60,-
Highlights lang haar Vanaf €57,- tot €110,-

Je kapper heeft een grote invloed op jouw uiterlijk. Kies daarom voor een professional en bespreek van tevoren wat de mogelijkheden zijn. Misschien past de kleur die je in gedachten had wel niet zo mooi bij je huidskleur, of is een andere techniek beter dan de behandeling waar jouw voorkeur naar uitgaat. Een specialist kan je van het perfecte advies voorzien en zorgen dat je straks stralend voor de dag komt.

Zoek een kapper bij jou in de buurt en ga voor een prachtige kleuring!

Kapsalons