Wat doe je tegen scheerbultjes en scheerirritatie?

29 september 2022 · door Tara

Maar liefst 89% van de Belgische dames scheert, of waxt, regelmatig haar bikinilijn. Ook beenhaar wordt door 84% van de vrouwen verwijderd. Okselhaar willen we al helemaal niet; daarvan haalt 96% het haar weg met een scheermesje. Door al dat scheren ontstaan bij veel vrouwen scheerbultjes en scheerirritatie. Lees in dit artikel wat te doen tegen scheerbultjes en nare irritatie.

Waarom bultjes en scheerirritatie ontstaan

Tijdens het scheren laat je een scheermes over de bovenste huidlaag glijden. Logisch dat dit irritatie kan veroorzaken. Je zou denken dat scheerschuim er voor zorgt dat het allemaal wel goed komt, maar zelfs met schuim kun je na een dag alsnog rode bultjes en een jeukende huid krijgen. Waar komt dit toch door?

  • Scheermes: Een nieuw, schoon scheermes is glad en bevat geen vuil. Hoe meer mesjes in de kop, hoe meer afgeschoren haartjes er tussen kunnen komen en hoe meer huidschilfers zich ophopen in je scheermes. Hierdoor scheer je niet, maar “trek” je de haartjes uit de haarzakjes. Een scheermesje met maar 1 mesje, i.p.v. 3, 4 of zelfs 5, is dan ook de beste optie om te voorkomen dat je de haartjes er uittrekt.
  • Vuil: Afgeschoren haren groeien weer aan. Zeepresten, dode huidcellen en vuil blokkeren de uitgang van de haarschacht. Dit zorgt er voor dat, de eerder afgeschoren haartjes, niet naar buiten kunnen groeien. Hierdoor krijg je ingegroeide haren met kleine rode bultjes, wat eigenlijk kleine ontstekingen zijn. Scheerbultjes bij je bikinilijn zijn dan onvermijdelijk.
  • Droog: Een scheermes moet over de huid kunnen glijden. Gebruik je onvoldoende scheerschuim? Dan kunnen er kleine beschadigingen en sneetjes ontstaan, omdat je huid te droog is. Door te scheren op een droge huid, krijg je scheerirritatie.

Ben je al die huidirritatie zat? Dan kun je er altijd voor kiezen om je bikinilijn en benen te laten waxen, harsen of epileren bij de schoonheidssalon. Maar soms heb je geen tijd om een afspraak te maken en werkt het oldskool scheermesje gewoon het snelst. Dan is het wel handig dat je weet wat je kunt doen tegen die bultjes en jeuk.

Wat te doen tegen scheerirritatie?

Scheerirritatie bij je bikinilijn en scheerirritatie op je benen, kun je voorkomen met de volgende tips:

  • Scrubben: Zorg ervoor dat je ongeveer twee keer per week je benen en bikinilijn scrubt. Zo houd je de huid zacht en vrij van dode huidschilfers.
  • Verwarmen: Voordat je gaat scheren, verwarm je de huid met een warme douche, of warme washand. Zo worden je huid en haartjes zachter wat het scheren vergemakkelijkt.
  • Schoon: Scheer alleen met een schoon scheermesje wat je nog niet eerder hebt gebruikt.
  • Richting: Scheer altijd met de richting van de haargroei mee en er niet tegenin.
  • Verkoelen: Na het scheren kun je de huid verkoelen met koud water. Hierdoor sluiten de poriën en kan er niet direct vuil inkomen.
  • Verzorgen: Na het afkoelen verzorg je de huid met een verzachtende balsem of lotion.

Wil je meer informatie over huidverzorgende producten voor na het scheren, of producten om mee te scrubben? Ga dan eens langs bij een schoonheidsspecialiste in de buurt, die je kunt vinden via de listings op deze website.   

Beauty info