Welk huidtype heb ik eigenlijk?

25 mei 2023 · door Tara

Ons huidtype is, net als onze huidskleur, genetisch bepaald. Je wordt ermee geboren en kan het niet veranderen. De conditie van je huid kun je gelukkig wel beïnvloeden. Je huidconditie verbeter je het beste met producten die speciaal gemaakt zijn voor jouw specifieke huidtype. Vraag je jezelf ook af: "Welk huidtype heb ik?”, lees dan snel verder en ontdek onder welk van de vijf verschillende huidtypes, jouw huid valt. Zo weet je precies welke producten geschikt zijn voor jou.

Je huidtype bepalen

Een huidtype wordt bepaald door de talgproductie en de manier waarop je huid reageert op externe omstandigheden, zoals de beautyproducten die je gebruikt, het weer en voeding bijvoorbeeld. Om je eigen huidtype te kunnen bepalen is het belangrijk dat je een schoon gezicht hebt, zonder foundation of andere make-up. Hiervoor was je je gezicht en wacht een half uurtje. Vervolgens check je de kenmerken die passen bij de verschillende huidtypes en kijk je met welk huidtype jouw gezicht het meeste overeenkomt.

Welk type huid heb ik?

Huidtypes zijn onder te verdelen in vijf verschillende soorten. We zetten de kenmerken voor je op een rijtje:

  • Vette huid: Een vette huid voelt letterlijk vettig aan en kan ook glimmen. Je poriën zijn duidelijk zichtbaar en je hebt regelmatig last van puistjes en mee-eters. Dit type huid is wat dikker en vertoont minder snel rimpels.
  • Droge huid: Bij een droge huid, voelt je huid trekkerig aan, nadat je je gezicht wast. Je huid heeft een doffe uitstraling en poriën zijn vrijwel niet zichtbaar. Je hebt snel last van schrale plekjes en roodheid in je gezicht.
  • Gemengde huid: Dit huidtype voelt vettig op je voorhoofd, je neus en kin. Op dit gedeelte ontstaan puistjes en mee-eters. De rest van je gezicht voelt normaal of droog en glimt niet.
  • Normale huid: Je huid is niet trekkerig of schraal en voelt glad en soepel aan. Je hebt bijna geen last van puistjes en mee-eters en poriën zijn zichtbaar, maar niet vergroot. Je huid oogt glad en gezond.
  • Gevoelige huid: Je huid reageert snel op warmte, kou en verzorgingsproducten. Je hebt regelmatig jeuk, uitslag of een branderig gevoel in je gezicht. Wanneer je je gezicht wast, voelt je huid trekkerig en jeukerig. Dit type huid laat snel allergische reacties zien op verzorgende producten.

Belangrijk is rekening te houden met veranderende omstandigheden. Wanneer je op vakantie veel in de zon zit, of in de zee zwemt, kan een vette huid tekenen vertonen van een normale huid. Het beste check je de staat van je huid over een periode van een maand of twee.

Plan een huidtype test

Zoals je ziet kan het best lastig zijn om zonder professionele hulp helemaal zeker te zijn wat jouw huidtype is. Wanneer je naar de schoonheidsspecialiste gaat, kun je vragen een huidtype test uit te voeren. Met behulp van een huidmeting wordt jouw huidtype nauwkeurig bepaald. Daarnaast kun je een huidanalyse laten uitvoeren om de conditie van je huid te bepalen. Zo weet je niet alleen welk huidtype je hebt, maar ook exact waar jouw huid behoefte aan heeft.

Wil je ook een huidtype test laten uitvoeren bij een professional? Maak dan een afspraak met een schoonheidssalon in je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde salon via de listings op deze website.

Gezicht