Wat zijn comedonen en hoe kun je comedonen laten verwijderen?

12 oktober 2021 · door Fabian

Je hebt vast wel eens gehoord van mee-eters. Die kleine zwarte, of witte, puntjes in je gezicht die je poriën verstoppen. De officiële naam voor mee-eters is “comedonen”. Ga je er zelf aan plukken en in knijpen, dan kan dit tot ernstige ontstekingen leiden, met grote rode plekken tot gevolg. Comedonen verwijderen laat je dan ook het beste doen door een professional. In dit artikel lees je er alles over.

Wat zijn comedonen precies?

Comedonen komen bij iedereen voor, maar vooral tijdens de puberteit heb je meer kans op het ontwikkelen van comedonen. Dit komt omdat je hormoonhuishouding verandert vanaf ongeveer je 11e jaar en je huid meer talg gaat produceren. De uitgang van de talgklier raakt dan verstopt. De combinatie van talg met opgehoopte huidschilfers, veroorzaken comedonen. Er zijn 4 verschillende soorten comedonen:

  • Blackheads: Zwarte puntjes op je huid worden gevormd door een talgklier die teveel talg produceert. De talg hoopt op en verstopt de uitgang naar buiten. Melanine, geeft de mee-eter de zwarte kleur. De uitgang naar buiten is niet afgesloten, zodoende de benaming: open comedonen.
  • Whiteheads: Ook bij witte comedonen produceert de talgklier teveel talg, maar in dit geval is de huid afgesloten en komt er geen zuurstof bij van buitenaf. Whiteheads zijn gesloten comedonen. Hierdoor zie je witte puntjes, of bultjes, op de huid.
  • Micro Comedonen: Zijn hetzelfde als blackheads en whiteheads, maar een stuk kleiner.
  • Reuze Comedonen: Hierbij groeit de mee-eter als een soort grote bult of schijf bovenop de huid. Deze comedonen zijn zo groot, dat ze meestal onder verdoving verwijderd, of afgepeld, moeten worden.

De meeste comedonen zie je terug op je neus, voorhoofd, kin en rug, maar ook bijvoorbeeld in je oren. Ook volwassenen kunnen hinder ondervinden van comedonen. Comedonen vallen onder de groep huidziekten. Zowel bij de huidziekten acné vulgaris als bij acne comedonica, komen mee-eters voor. Overigens hoef je bij een paar mee-eters niet direct naar de huidarts. Een goede verzorging door de schoonheidsspecialiste helpt je om diepe mee-eters te verwijderen.

Comedonen zelf verwijderen

Er zijn allemaal hulpmiddelen verkrijgbaar om comedonen zelf te verwijderen. Zo kun je bij de drogist speciale comedonen strips kopen om op je neus te plakken en zijn er comedonenlepels om de comedonen uit te drukken. Ga je zelf aan de slag, dan loop je het risico dat je de talg naar het omliggende weefsel drukt, met ontstekingen tot gevolg. Er kunnen bacteriën bijkomen en je kunt je huid beschadigen met blijvende littekens tot gevolg. Ook kunnen haarvaatjes springen, waardoor je couperose krijgt. Laat je comedonen dus liever door een schoonheidsspecialiste verwijderen.

Comedonen laten verwijderen

Elke huid is anders. Een schoonheidsspecialiste bekijkt eerst waar jouw huid behoefte aan heeft. Belangrijk is, na verwijdering, comedonen in de toekomst te voorkomen. Hier ga je jouw behandeling en verzorgingsproducten op afstemmen. Te vette crèmes, zorgen juist voor een toename van comedonen terwijl speciale comedonen crèmes te agressief kunnen zijn.

Beauty info