Welk effect heeft voeding op je huid?

15 augustus 2022 · door Tara

Je hebt een drukke week en leeft op bezorgmaaltijden en snelle tussendoortjes. Na een week merk je dat je huid een vale teint krijgt en puistjes de kop opsteken. Logisch, want het effect van voeding op de huid is enorm. Dat moet anders kunnen. Wil je ook weten hoe je jouw huid kunt verbeteren met hulp van de juiste voeding? Lees er alles over in dit artikel.

Het effect van voeding op de huid

Niet alleen een goede huidverzorging draagt bij aan een stralende huid, ook onze voeding speelt een grote rol bij de gezondheid van onze huid. Voeding heeft een impact op rimpels, acne, eczeem, een vette huid en ook op een droge huid. Welke voeding is goed voor je huid? Deze producten helpen om je huid gezond te houden:

  • Kiwi: Deze welbekende vitaminebommetjes barsten van de vitamine C. Honderd gram kiwi, bevat maar liefst 155% vitamine C. Het is juist die vitamine C die onze collageenproductie versterkt. Collageen zorgt voor een stevige en strakke huid. Door het eten van voldoende vitamine C, krijg je dus minder rimpels.
  • Wortel: Dat worteltjes carotenoïden bevatten weten we allemaal. Maar wist je ook dat die carotenoïden onze huid helpen tegen schadelijke uv-straling van de zon? Dit betekent niet dat je de zonnebrand kunt vervangen door een bosje wortels, maar het biedt net dat beetje extra bescherming.
  • Makreel: Niet alleen makreel, maar ook andere vette vissoorten als zalm en haring bevatten omega 3. Juist omega 3 vetzuren werken ontstekingsremmend, wat hartstikke handig is als je last hebt van acne. Daarnaast helpt vette vis de huid te voeden bij een droge en trekkerige huid.

Ben je allergisch voor kiwi’s, hou je niet van worteltjes en eet je liever geen vis? Dan zoek je gewoon een vervanger met net zoveel vitamine C, caroteen en omega 3. Zo zit citrusfruit ook vol vitamine C en bevatten spinazie en kool ook veel bètacaroteen. De vette vis ruil je om voor avocado’s. Zo krijg jij toch je nodige portie omega 3 vetzuren binnen.

Welke voeding is slecht voor de huid?

Of een droge huid als oorzaak jouw voeding heeft, of bijvoorbeeld je acne of eczeem verergert door je voedingspatroon, achterhaal je met een voedingsdagboekje. Wel is van een aantal voedingsmiddelen bekend dat ze huidproblemen kunnen verergeren:

  • Zuivel: Zuivelproducten bevatten het stofje IGF-1. Dit eiwithormoon lijkt op insuline en zorgt voor de groei. Tijdens onze puberteit hebben we een verhoogd IGF-1 gehalte in ons bloed. Juist tijdens de puberteit hebben we ook het meest last van acne. Niet zo gek dus; dat zuivelproducten de talgproductie kunnen stimuleren, met pukkeltjes als gevolg.
  • Chocolade: Er is vaak gezegd dat chocolade ongezond is voor je huid. Veel mensen zouden na het eten van een chocoladereep, pukkeltjes krijgen. Wetenschappelijk is het nog niet aangetoond dat de chocolade de boosdoener is. Maar melkchocolade bevat suiker en melk. Juist die zuivel en suikers zorgen voor oneffenheden op je huid. Wil je toch chocolade eten? Kies dan voor een reep met minimaal 70% cacao.
  • Suiker: Ons lichaam heeft natuurlijke suikers nodig als voedingsstof. Deze suikers halen we uit onze dagelijkse portie groenten en fruit. Eet jij frequent producten met toegevoegde suikers? Dan zorgt dit voor vermindering van je collageen aanmaak. Zonder het te weten eet je dus je rimpeltjes erbij.

Heb je ook last van een droge huid of juist een heel vette huid? Ga dan eerst eens langs bij de schoonheidsspecialiste. Na een huidanalyse, kan de schoonheidsspecialiste je precies vertellen welke behandeling je nodig hebt om je huid weer tot rust te brengen. Je vindt een schoonheidssalon in je buurt via de listings op deze website.

Beauty info Gezicht