De invloed en het effect van zon op je huid

06 april 2021 · door Fabian

We dromen weg bij zonvakanties en kunnen niet wachten om uitgebreid in de zon te zitten tijdens warme zomerdagen. Logisch, want van zonnestralen worden we vrolijk en het is goed voor onze vitamine D. Waar we meestal niet over nadenken is het effect van zon op onze huid. Maar liefst 80% van onze rimpels, pigmentvlekken en verminderde elasticiteit, wordt veroorzaakt door het aanwezige Uv-licht in zonnestralen. Dat is nogal niet wat. In dit artikel kijken we hoe je deze zonschade aan je huid voorkomt, maar toch op een veilige manier van de zon kunt genieten.

Het effect van zon op je huid

Zonlicht bevat UVA-stralen en UVB-stralen. Wanneer je huid in aanraking komt met zonlicht, maakt het pigment aan. Dit pigment zorgt voor onze bruine kleur en is bedoeld om je onderste huidlaag te beschermen tegen de UVB-stralen. Een teveel aan UVB veroorzaakt pijnlijke verbranding, waardoor we zo rood worden als een tomaatje. UVA dringt dieper door in onze huid en kan ons DNA veranderen. Door verbranding én door UVA-stralen, loop je een verhoogd risico op huidkanker.

Hoe voorkom je zonschade?

In Nederland krijgen ruim 70000 mensen jaarlijks te horen dat er huidkanker is geconstateerd. Dan besef je wel hoe belangrijk het is om zonschade aan je huid te voorkomen. Een dagcrème met SPF of een zonnebrandproduct met SPF helpt. SPF staat voor de Sun Protection Factor in je crème of zonnebrandproduct tegen UVB-stralen. Hoe hoger het getal, hoe langer de bescherming. Maar er is meer waar je rekening mee moet houden:

  • Koop niet alleen een product met SPF tegen UVB stralen, maar kies een product dat ook beschermt tegen UVA stralen. Dit staat apart op de verpakking vermeld.
  • Zelfs bij een waterproof product, dien je jezelf na het zwemmen en zweten toch opnieuw in te smeren. De bescherming van een waterproof product vermindert namelijk met 50% na het zwemmen, dus je SPF ook.
  • Let op je huidtype; hoe lichter je huid, hoe hoger je SPF dient te zijn. Dit komt omdat een lichte huid sneller verbrand dan een donkere huid.
  • Let goed op de houdbaarheid, na opening neemt de SPF namelijk af. Op de verpakking staat achter de letter M het aantal maanden dat je het product veilig kunt gebruiken. Gooi die oude tubes gerust weg want na 12 maanden heb je er niets meer aan.
  • Herhaal het insmeren gemiddeld elke 2 uur om de beste bescherming te garanderen en vermijd de zon tussen 12:00 en 16:00, dan schijnt de zon het felst.

De betekenis van een product met SPF30 geeft aan dat je 30 x zo lang in de zon kunt voordat je verbrand. Wanneer je denkt dat je met een SPF30 wel goed zit, heb je het mis. De snelheid waarmee je huid verbrand verschilt per persoon. Waar iemand met een lichte huid zich om de dertig minuten moet insmeren, kan iemand met een donkere huid prima om de 2 uur opnieuw smeren.

Preventief smeren met SPF skincare

Veroudering veroorzaakt door zon is onherstelbaar. Wel kun je bijvoorbeeld lasertechnieken gebruiken om zonschade aan je huid te herstellen. Een gespecialiseerde schoonheidsspecialist kan je hierover informeren. Beter is het om dagelijks gebruik te maken van SPF skincare producten, ook als je niet op vakantie gaat. Kies voor een foundation of dagcrème met minimaal SPF 30 voor de beste bescherming. Want zelf op een bewolkte dag staan we bloot aan UVB en UVA straling.

Beauty info