Wat zijn die witte vlekjes op je nagels?

01 februari 2024 · door Tara

We hebben allemaal wel eens van die witte kleine vlekjes op onze nagels. Je ziet ze op de nagels van je handen en op je teennagels verschijnen. Het kunnen kleine puntjes zijn, maar ook strepen. Gelukkig zijn die vlekjes niets om je druk om te maken. Het heeft ook niets te maken met een zinktekort of calciumtekort. Wat zijn die witte vlekjes op je nagels dan wel? Je leest het hier.

Wat zijn die witte vlekjes op je nagels?

Er wordt vaak gedacht dat witte vlekjes op nagels ontstaan door een zinktekort of door te weinig vitaminen en kalk in je lichaam. Maar dat is helemaal niet waar. De oorzaak van die witte vlekjes op je nagels ligt vrijwel altijd in het stoten van je nagels. Nagels zijn best kwetsbaar en het is makkelijk om ze ergens tegenaan te stoten zonder dat je het doorhebt. Uiteindelijk groeien de vlekjes gewoon uit je nagel, naarmate je nagel groeit. De medische term voor dit verschijnsel is leukonychia, wat witte nagel betekent. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • Leukonychia punctata: Bij leukonychia punctata zie je een klein wit stipje, ongeveer zo groot als een speldenknop op je nagel.
  • Leukonychia striata: Wanneer je strepen ziet die in de breedte over je nagel lopen, spreek je over leukonychia striata.
  • Leukonychia totalis: Kleurt je hele vinger- of teennagel wit? Dan noem je dat leukonychia totalis.

Als je er op gaat letten, zal het je opvallen dat kinderen vaker witte plakjes hebben dan volwassenen. Op zich is dat logisch, want kinderen rennen, hollen, klimmen en vallen veel meer dan ouderen. Hierdoor zullen ze vaker witte vlekjes hebben op hun teen- en vingernagels. Het is dus geen reden om meteen naar de huisarts te rennen of om je zorgen te maken.

Andere oorzaken witte vlekjes op nagels

Naast stoten en beschadigingen, zijn er ook andere oorzaken die deze vlekken veroorzaken. Wanneer je ziek bent, neemt je weerstand af. Dit kun je ook terugzien in je huid en haren. Nagels reageren net zo op een ziek lichaam en kunnen door een infectie, griep of ontsteking er anders uit gaan zien. Ook bij mensen met bloedarmoede, hartafwijkingen en leverziekten, kunnen er deuken en witte vlekken op de nagels ontstaan. Let wel, bij dit soort ernstige aandoeningen, kom je niet bij de dokter terecht vanwege de vlekjes, maar heb je al veel eerder compleet andere klachten.

Huidaandoeningen en gevlekte nagels

Tenslotte zijn er ook huidaandoeningen die vlekken op je nagels kunnen veroorzaken. Huidaandoeningen als psoriasis, eczeem, een schimmelinfectie, alopecia en de ziekte van Darier zijn hier enkele voorbeelden van. Ook in dit geval geldt dat je al veel eerder bij de huisarts terecht bent gekomen met andere klachten die bij deze aandoening horen en niet door je witte vlekjes. Vind je de vlekjes ontsierend? Maak dan een afspraak bij een beautysalon in de buurt voor een mooie gellak of laat acrylnagels of biab nagels zetten. Je vindt de dichtstbijzijnde salon via de listings op deze website.

Nagels