Wanneer ga je een vitamine C serum gebruiken?

29 februari 2024 · door Tara

Hyaluronzuur, antioxidanten, retinol, ceramiden en ga zo maar door. De lijst belangrijke ingrediënten voor een stralende huid wordt steeds groter en soms zien we door de bomen het bos niet meer. Gelukkig is er nu een serum dat geschikt is voor elk huidtype met een makkelijk te onthouden ingrediënt: vitamine C. Wanneer kun je een vitamine C serum gebruiken? We vertellen je er alles over in deze blog.

Wat doet een vitamine C serum voor je huid?

Dat vitamine C onze weerstand verhoogt weten we allemaal. Maar wist je dat deze vitamine ook wonderen verricht op de huid? Het stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van collageen en laat collageen er nu net voor zorgen dat onze huid stevig en soepel blijft. Bovendien werkt een vitamine C serum op je gezicht ook als een antioxidant. Dit betekent dat het je huid ook beschermt tegen schadelijke uv-stralen. Fijn, want ook daar worden we rimpelig van. Dankzij een vitamine C serum krijg je ook nog eens een egaler gelaat. Een perfect anti-aging ingrediënt dus.

Wanneer kun je vitamine C serum gebruiken?

Met zoveel voordelen kun je een vitamine C serum dus voor veel toepassingen inzetten. We zetten een aantal redenen voor je op een rij:

  • Rimpels: Fijne lijntjes ontstaan bij iedereen door uv straling, roken en ouder worden. Vanaf ons 25e levensjaar maken we namelijk al minder collageen aan. Jouw nieuwe vitamine C serum helpt juist om collageen weer extra aan te maken, waardoor fijne lijntjes afnemen.
  • Pigmentvlekken: Een vitamine C serum tegen pigmentvlekken inzetten is een heel goed idee. Het zorgt namelijk voor afname van de vlekken en helpt ook bij het verminderen van littekens door acne.
  • Rosacea: Een huid getekend door rosacea heeft zeker baat bij het inzetten van vitamine C. Met zijn herstellende werking, vermindert het de ontstekingen van je huid en draagt bij aan het genezingsproces.

Klinkt haast te mooi om waar te zijn en eerlijk is eerlijk, vitamine C is een ingrediënt dat niet tegen licht, vocht en zuurstof kan. Dan verliest het zijn werking. Serums in doorzichtige flesjes en potjes laat je dus links liggen. Kies je een donker gekleurde pot, een pompje of een tube, dan is er in elk geval geen licht bij gekomen.

Hoe gebruik je een vitamine C serum?

Smeer je een vitamine C serum juist in de ochtend of avond op je gezicht? Het klinkt gek om een product dat niet effectief is bij licht juist in de ochtend te gebruiken, maar door de bescherming tegen uv-licht, is het handig na het douchen, op een schone huid, het serum in de huid te laten trekken. Gebruik je uit jezelf al een dagcrème met SPF? Dan kun je dit serum ook in de avond gebruiken. Let er op dat je het niet gaat combineren met andere serums die zuren zoals glycolzuur, retinol of melkzuur bevatten. Teveel zuren op je huid kunnen juist irritatie veroorzaken.

Zoals gezegd kan een vitamine C serum gebruikt worden voor alle huidtypes. Maar aangezien een serum veel sterker geconcentreerd is dan een crème, doe je er verstandig aan eerst bij een professional langs te gaan om de optimale hoeveelheid en manier van aanbrengen te bespreken. Je vindt een schoonheidsspecialiste in de buurt via de listings op deze website.

Beauty info Gezicht