Waarom kun je beter oogcrème gebruiken?

26 juli 2023 · door Tara

De ogen zijn de spiegel van de ziel, zeggen we weleens. Misschien een cliché, maar wanneer je last hebt van je ogen ziet iedereen dit direct. Denk maar aan rode ogen bij hooikoorts of wanneer je gehuild hebt bijvoorbeeld. Ditzelfde geldt voor de huid rondom onze ogen. We zitten echt niet te wachten op fijne lachrimpels, dikke ogen of donkere kringen. Gelukkig kunnen we met oogcrème het een en ander aanpakken. Lees hier meer over waarom je beter oogcrème kunt gebruiken.

Verschil tussen oogcrème en dagcrème

De huid rondom je ogen is het dunste stukje huid van je lichaam en is daardoor gevoeliger voor ingrediënten in crèmes zoals parfums en alcohol. Daarnaast ontbreekt het rondom je ogen aan talgkliertjes en vetweefsel. Talgklieren houden je huid soepel en vettig; de huid rond je ogen voelt dus droger aan. Een oogcrème is hierdoor vaak vetter dan een dagcrème voor je gezicht en bevat, vanwege de gevoeligheid, een lagere dosis actieve ingrediënten. Smeer dus niet zomaar je dagcrème op je ogen, tenzij je een heel milde dagcrème gebruikt.

Waarom kun je beter oogcrème gebruiken?

In principe kunnen we dus ook een milde dagcrème op onze ogen smeren. Maar toch valt het aan te raden om voor speciale oogcrème te kiezen. Wat doet oogcrème nu precies? Rondom je ogen kun je specifieke oneffenheden hebben die je graag wilt verminderen. Een geschikte oogcrème bevat de juiste ingrediënten om bijvoorbeeld je wallen, donkere kringen of kraaienpootjes aan te pakken. Kies dus altijd voor een crème bestemd voor hetgeen jij wilt aanpakken:

  • Oogcrème tegen wallen: Wallen zijn zwellingen onder je ogen. Dat klinkt eng, maar we zijn allemaal weleens wakker geworden met opgezwollen oogleden. Wallen ontstaan door vochtophoping, te veel vet of te veel huid door veroudering. Die veroudering gaan we niet tegen, maar vochtophoping wel. Kies daarom voor een verkoelende crème, of gel, die je aanbrengt met een roller. Let op de vochtafdrijvende ingrediënten als cafeïne en groene thee en leg je crème voor het aanbrengen eventjes 10 minuten in de koelkast.
  • Oogcrème tegen donkere kringen: De kringen onder onze ogen ontstaan omdat onze bloedvaatjes zichtbaar zijn onder de dunne huid. Vooral bij slaaptekort en in de ochtend zijn kringen extra zichtbaar. De kringen verminderen wanneer je de doorbloeding stimuleert en dat lukt helaas niet met een crème. Wat wel werkt, is de kringen camoufleren en dan het liefst met een oogcrème waar reflecterende deeltjes in zitten.
  • Oogcrème tegen rimpels: Over het tegengaan van rimpels valt een hoop te zeggen. Vooral je voeding, vochthuishouding, genetische aanleg, zonlicht en roken spelen een rol. Om de fijne lijntjes rondom je ogen te verminderen, kies je voor een product dat niacinamide, retinol, collageen of peptiden bevat.

Welke oogcrème je ook kiest, zorg er altijd voor dat de crème die je uitzoekt een spf bevat als bescherming tegen schadelijke uv-straling. Laat je in je keuze adviseren door een professional met kennis van zaken, dat scheelt je een hoop tijd en bovendien heeft een expert al de nodige ervaring met verschillende producten.

Hoe moet je oogcrème aanbrengen?

De crème die je voor je ogen gebruikt, moet vooral niet op je wimperrand terechtkomen om irritatie te voorkomen. Ook is het niet de bedoeling dat je oogcrèmes op je huid smeert. De beste manier is om de crème kloppend aan te brengen met je vingertoppen van binnen naar buiten. Wil je meer weten over de verschillende soorten oogcrèmes en de beste optie voor jezelf? Maak dan eens een afspraak met een schoonheidsspecialiste voor een deskundig advies. Je vindt de dichtstbijzijnde salon via de listings op deze website.

Gezicht