Wat te doen tegen lipblaasjes?

25 april 2024 · door Tara

Heerlijk, wanneer de temperaturen buiten laag zijn, maar het zonnetje wel schijnt. Dat zijn vaak de fijnste dagen voor een mooie wandeling of een glas glühwein op het terras. Maar als die fijne dagen verstoord worden door constant pijnlijke blaasjes op je lippen, is dat flink vervelend. Wat te doen tegen die nare lipblaasjes? We vertellen het je in deze blog.

Hoe kom je ineens aan lipblaasjes?

Lipblaasjes komen voor bij maar liefst 3,7 miljard mensen wereldwijd! Dit aantal is goed voor twee derde van de complete wereldbevolking. De blaasjes worden veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1, niet te verwarren met type 2 dat genitale herpes veroorzaakt. Ben je eenmaal geïnfecteerd? Dan verstopt het virus zich in je zenuwknoop en komt weer tevoorschijn bij een verlaagde weerstand. Herpes draag je je leven lang in je lichaam en is enorm besmettelijk. In de volksmond noemen we dit virus ook een koortslip.

Het verloop van een koortslip

Ben je besmet met het herpes simplex virus type 1? Dan heb je niet ineens een blaasje op je lip, er gaan namelijk wat andere symptomen aan vooraf:

  • Tintelingen: Voordat er zich blaasjes op je lippen vormen, krijg je last van tintelingen in je lippen. Je lippen gaan tintelen op de plek waar zich later een blaasje vormt. Ook kunnen je lippen gaan jeuken of pijn doen. Dit kan zo’n 2 dagen lang duren. Tijdens deze fase ben je al besmettelijk, ook al zie je nog niets.
  • Blaasjes: Op de plekken waar het eerder tintelde, zie je nu met vocht gevulde blaasjes. Dit vocht bevat het virus. De blaasjes blijven ongeveer 5 dagen op je lippen zitten.
  • Korstjes: Vanaf de 5e dag barsten de blaasjes open en vormen zich korstjes op je lippen. Dit kan 3 dagen lang doorgaan.

Inmiddels is je lichaam het gevecht tegen het virus aangegaan en verdwijnen de korstjes. De hele cirkel van tintelingen tot en met het afvallen van de korstjes duurt 10 dagen tot 2 weken.

Wat te doen tegen lipblaasjes

Zoals gezegd draag je het virus je hele leven met je mee. Je kunt er niet van genezen. Omdat het getriggerd wordt door een lage weerstand, zullen de blaasjes vooral de kop opsteken wanneer je grieperig bent of onder stress lijdt. Maar ook zonlicht triggert het virus. Met een lipblaasjes patch kunnen de blaasjes minder groot worden en kun je het genezingsproces versnellen. Je gebruikt de patch bij voorkeur direct zodra de tintelingen beginnen.

Wanneer is blaasje op je lip geen koortslip?

Heb je een wit blaasje op je lip, of een blaasje op de binnenkant van je lip of wangen? Dan hoeft dit niet altijd een koortslip te zijn. Het grootste verschil tussen andere lipblaasjes en een koortslip is bijvoorbeeld de kleur. Bij een koortslip heb je rode blaasjes, terwijl witte blaasjes eerder op aften duiden. Dit zijn pijnlijke blaasjes of zweertjes veroorzaakt door, onder andere, een slechte mondhygiëne.

Heb je last van een koortslip? Informeer dan eens bij een specialist in je buurt hoe je hier zo snel mogelijk vanaf komt, of hoe je het kunt camoufleren. Je vindt de dichtstbijzijnde expert, via de listings op deze website.

Lippen