Wat te doen tegen kalknagels?

16 november 2023 · door Tara

Heerlijk als straks het zonnetje weer gaat schijnen en we op onze slippers de zomer tegemoet kunnen zien. Tenminste, voor mensen met mooie voeten is dit geen probleem. Maar heb je last van kalknagels, dan hou je het liefst de hele zomer je laarzen aan. Kalknagels zien er nu eenmaal niet fris uit. Toch heeft minstens 5% van de Belgische bevolking er last van. In dit artikel vertellen we je wat te doen tegen kalknagels, zodat ook jij straks weer vrolijk op je slippers rond stapt.

Een schimmel in je teennagels

Kalknagels is de overkoepelende naam voor een aandoening waarbij je nagels verkleuren, brokkelig worden en verdikken. Wanneer een schimmel zich een weg weet te vinden naar jouw nagels, noem je dat een kalknagel of schimmelnagel. De schimmel tast je nagelbed en nagelplaat aan en verdwijnt niet meer zonder behandeling. De grootste boosdoener is de trichophyton rubrum schimmel, die ook zwemmerseczeem veroorzaakt. Kalknagels komen het meest voor op teennagels, maar zie je ook op de nagels van je handen. 

Hoe krijg je kalknagels?

Iedereen kan schimmelnagels krijgen. Het klinkt gek, maar kalknagels kunnen onder andere voetschimmel als oorzaak hebben. Deze voetschimmel heeft zich dan weten uit te breiden naar je nagels bijvoorbeeld. Maar er zijn ook legio andere oorzaken zoals: een verminderde weerstand, knellende schoenen, het dragen van kunstnagels, diabetes, zweetvoeten, een trauma, infectie en een sauna- of zwembadbezoek. Schimmelnagels zijn overigens besmettelijk, waardoor het dragen van badslippers in zwembaden en sauna’s wordt aangeraden.

Wat te doen tegen kalknagels?

Wanneer je weet dat je kalknagels hebt, wil je natuurlijk ook weten hoe je deze kalknagels kunt behandelen. Schimmelnagels zijn chronisch en hardnekkig. Daarom hebben kalknagels een consistente behandeling nodig. De voor jou, geschikte methode hangt mede af van de oorzaak:

  • Medicatie: Er wordt pas op medicijnen overgegaan, wanneer de kalknagels veroorzaakt worden door een schimmel en de schimmel zich al flink ontwikkeld heeft. Een pedicure kan je doorverwijzen naar een huisarts.
  • Lotion: Een lotion, zalf of crème op je nagels, gebruik je wanneer de oorzaak eczeem is.
  • Laseren: Dit is een snelle en effectieve manier om met een aantal behandelingen kalknagels te verwijderen die door schimmels worden veroorzaakt. De laser doodt de schimmel volledig en er groeien weer gezonde nagels terug.
  • Pedicure: Voordat je naar de huisarts rent, kun je eerst met je kalknagels naar de pedicure. De verdikking wordt hier vakkundig weggevijld, waarna de behandeling kan starten met een crème of tinctuur.

Kalknagels voorkomen kan door je nagels goed te verzorgen. Voorkom bijvoorbeeld een ingegroeide teennagel en infectie door je teennagels op tijd recht af te knippen. Draag schoenen die je voeten niet afknellen en spray je schoenen regelmatig in met anti-schimmelspray. Let er op, dat je, na het douchen, je voeten goed afdroogt en besteed extra aandacht aan het afdrogen tussen je tenen. Vermoed je voetschimmel? Pak dit dan direct aan, zodat de schimmel zich niet kan uitbreiden naar je nagels.

Wil je ook van je kalknagels af? Maak dan snel een afspraak bij een pedicure in je buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde professional via de listings op deze website.

Pedicure Nagels