Wat doet micellair water precies?

04 september 2023 · door Tara

Er zijn heel veel verschillende gezichtsreinigende producten. Zo kun je kiezen voor een lotion, tonic of facewash bijvoorbeeld, maar de populairste variant is toch wel micellair water. Lekker makkelijk in gebruik, je hoeft niet meer met washandjes en water je gezicht af te spoelen en het verwijdert moeiteloos zowel oogmake-up, lippenstift als make-up voor je gezicht. Klinkt handig, maar wat doet micellair water eigenlijk precies? In dit artikel zochten we dat voor je uit.

Wat is micellair water?

Klinkt haast als een wondermiddel, een product om je huid te reinigen, zonder dat je water gebruikt. Wat zit er in micellair water waardoor dit mogelijk is? Micellair water bevat surfactanten; zogenaamde oppervlakte-actieve stoffen die een lipofiel en een hydrofiel bevatten. De lipofielen trekken vet en vuil aan terwijl de hydrofielen juist water aantrekken. Daarnaast wordt er cosmetisch of farmaceutisch water toegevoegd met dezelfde pH-waarde als je huid en verzorgende of hydraterende bestanddelen. Door de milde surfactanten, is micellair water goed te gebruiken voor elk huidtype en zelfs voor de gevoelige huid.

Wat doet micellair water?

Het is duidelijk dat micellair water je huid reinigt. Maar waar gebruik je micellair water nog meer voor? Wanneer een fabrikant er ook verzorgende ingrediënten zoals aloë vera, vitamine C of prebiotica aan toevoegt, werkt deze reiniger ook verzorgend. Bovendien zorgen ingrediënten als panthenol voor extra hydratatie, waardoor je huid niet droog aanvoelt na het gebruik. Hoe gebruik je micellair water vervolgens? Dat is heel makkelijk:

  • Schone handen: Voordat je jouw gezicht reinigt, zorg je eerst voor fris gewassen handen. Met vuile handen je gezicht reinigen heeft weinig nut.
  • Reinigingspads: Je moet dit reinigingsproduct natuurlijk op je gezicht aanbrengen. Dat doe je door een reinigingspad te doordrenken met het micellaire water. De oppervlakte-actieve stoffen vormen micellen, die zich vasthechten aan de reinigingspad.
  • Vegen: Wanneer je met de reinigingspad over je ogen, lippen en gezicht veegt, hechten de lipofielen zich vast aan vuil en vet, waardoor je dit makkelijk van je gezicht afveegt. De onzuiverheden blijven achter op je reinigingspad en je gezicht is weer helemaal schoon.

Het ritueel om eerst je gezicht te reinigen met een gezichtsreinigende melk, face wash of lotion en daarna je ogen met een aparte eye make-up remover, is nu versimpeld tot hetzelfde product. Je hebt nu aan één flesje genoeg om alle make-up te verwijderen. 

Micellair water en verder niets

Is reinigen met enkel micellair water dan voortaan voldoende voor een stralende huid? Dat is niet altijd het geval. Wil je bijvoorbeeld je gezichtshuid voordat je gaat slapen goed voeden, dan is het verstandig je huid hierop voor te bereiden met een toner. Hierna volgt dan alsnog bijvoorbeeld de voedende nachtcrème. Ook is micellair water zoals gezegd een milde reiniger. Maak je gebruik van een heftige party make-up? Dan zullen er make-up restjes achterblijven en is een reiniger die je wegspoelt met water meer geschikt. Voor je dagelijkse verzorging is micellair water dus prima, maar voor een intensieve verzorging of dieptereiniging niet.

Wil je meer weten over geschikte reinigingsproducten voor je huid? Ga dan eens langs bij een schoonheidsspecialiste in je buurt. Die vind je gemakkelijk via de listings op deze website.

Gezicht