Ook benieuwd naar een behandeling met fillers?

01 november 2021 · door Fabian

Heb je ook het idee dat je elke dag opstaat met een vermoeid gezicht? Logisch, want naarmate we ouder worden verslapt de huid en worden rimpels en lijntjes zichtbaar. Voor de één karakteristiek, voor de ander om te gruwen. Een behandeling met fillers wordt al sinds de jaren ’70 toegepast om de tekenen van veroudering in het gezicht tegen te gaan. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt.

Wat zijn fillers eigenlijk?

Fillers behoren tot de zogenaamde “injectables”, een verzamelnaam voor cosmetische behandelingen waarbij een substantie met een naald wordt ingespoten in je gezicht om je uiterlijk te verbeteren. Sommige injectables kunnen overigens ook om medische redenen, als scheelzien en migraine, worden toegepast. De meest gebruikte fillers voor je gezicht worden gemaakt op basis van hyaluronzuur, maar je kunt ook lichaamseigen vet laten inspuiten. Een filler zorgt voor volume op plekken in je gezicht waar jij dat wenst. Hierdoor kun je rimpels laten verdwijnen.

Een behandeling met fillers

Bij het injecteren van fillers kun je rimpels opvullen, je lippen vergroten of meer vorm geven aan je gezicht. Hierbij kun je denken aan rimpeltjes op je bovenlip en mondhoeken, wallen en wangen. De behandeling duurt zo’n 15 tot 30 minuten en het resultaat blijft 6 tot zelfs 24 maanden zichtbaar. Hierna breekt het lichaam zelf de fillers af. Een voordeel van fillers is dat het de aanmaak van collageen stimuleert, wat bijdraagt aan een stevige huid. Bijna alle fillers zijn gemixt met een verdovend middel, waardoor de behandeling vrijwel pijnloos is.

Fillers versus botox

Een andere soort injectable is botox. Beiden doen rimpels vervagen, maar werken op een andere manier. Waar jouw voorkeur naar uitgaat bepaal je natuurlijk zelf, maar het is ook afhankelijk van het gebied wat je wil behandelen. We zetten de verschillen op een rij:

  • Volume of spierontspanner: Fillers zorgen voor volume en opvulling, terwijl botox zorgt voor ontspanning van je spieren. Door je spieren niet te gebruiken, vermindert de rimpel.
  • 3 tot 24 maanden: Fillers blijven langer zichtbaar dan botox. Waarbij botox vanaf 3 tot 6 maanden niet meer zichtbaar is; is dit bij fillers vanaf 6 tot 24 maanden het geval.
  • Natuurlijk of kunstmatig: Fillers zijn gemaakt van hyaluronzuur, een lichaamseigen stof. Botox is gemaakt van botuline toxine, een eiwit gemaakt door een bacterie.
  • Snelheid: Het inspuiten van fillers duurt 15 tot 30 minuten, waarbij botox inspuiten 10 tot 15 minuten duurt. Beiden betreft het dus een snelle behandeling.

Fillers worden meestal gebruikt voor het gebied vanaf onder je ogen tot aan je hals en botox juist vanaf het gebied boven je wenkbrauwen. Dat is logisch want je wilt vast geen volume in je voorhoofd. Bespreek de mogelijkheden en verschillen goed door met je cosmetische arts.

De nadelen van een behandeling met fillers

De prijs van fillers hangen af van het merk filler maar ook van de hoeveelheid. Voor een klein gebied betaal je rond de € 300,- maar voor je hele gezicht ben je al snel € 3000,- kwijt. Geen goedkope oplossing voor een frisse uitstraling. Bovendien kan een onervaren arts de filler in een bloedvat spuiten waardoor er huidcellen afsterven. Ook kan je lichaam allergisch reageren waardoor de filler verhardt. De kans op complicaties is klein, maar het is wel verstandig gebruik te maken van een professionele, geregistreerde, kliniek, met ervaring en je goed te laten  adviseren. Zoek een kliniek in je buurt in de listings op deze website en ga eens een gesprek aan.

Fillers