Hoe werkt een spray tan precies?

10 februari 2023 · door Tara

Het hele jaar door een lekker kleurtje, zonder zonnebank of tropische zonvakantie? Dat kan met een spray tan. Spraytannen wordt ook wel tan spray, airbrush tannen of bruindouche genoemd. De apparatuur waarmee de spray tan wordt aangebracht kan per salon verschillen, maar het resultaat is hetzelfde; een egaal bruine huid over je hele lichaam of gezicht. Lees hier hoe dat werkt.

Wat is een spray tan?

Spray tanning is een manier om veilig bruin te worden, zonder zon. Bij een spray tan brengt de schoonheidsspecialiste een vloeistof aan die een bronzer en het stofje DHA (dihydroxyacetone) bevat. DHA kan gewonnen worden uit suikerbieten en suikerriet, of kunstmatig gemaakt worden. De stof zorgt ervoor dat de dode cellen van de opperhuid bruin kleuren. Het verkleuren begint na 2 tot 4 uur en kan tot drie dagen duren voordat het uiteindelijke resultaat zichtbaar is. Je kunt ook kiezen voor een spray tan cabine, of een spray tan alleen in je gezicht.

Voor en na de spray tan

Maak je gebruik van een spraytan? Dan wil je hier natuurlijk geen vlekken en het liefst zo lang mogelijk van je kleurtje genieten. Met deze tips gaat dat zeker lukken:

Voor de spraytan

  • Scrub: Verwijder een dag voordat je gaat spraytannen je dode huidcellen door je lijf en gezicht lekker te scrubben. Zo zijn de meeste dode huidcellen verwijdert.
  • Make-up: Gebruik geen make-up, bodylotion, dagcrème, deodorant of parfum op de dag van de behandeling om vlekken te voorkomen.
  • Ontharen: Scheren of waxen doe je beter tot twee dagen voor het spraytannen. Zo voorkom je eventuele huidirritatie.

Na de spraytan

  • Kleding: Vermijd strakke en witte kleding. Ondanks het feit dat de spray uitwasbaar is, wil je geen strepen in je kleding. Ook make-up en sieraden blijven de eerste uren achterwege.
  • Vocht: Ga de eerste 8 uur na de tan-sessie niet onder de douche, sporten, zwemmen of naar de sauna. De spray moet goed inwerken op je huid en vocht vermindert dit effect.
  • Douchen: Gebruik tijdens het douchen geen scrub en kies voor een mild doucheproduct. Ook met afdrogen is het beter te deppen dan te wrijven.
    Smeer: Hydrateer en verzorg je huid door lekker met bodylotion te smeren.

Een spraytan blijft ongeveer vijf dagen tot een week zichtbaar. Wil je de bruine kleur verdiepen of behouden? Vraag dan aan de schoonheidsspecialiste wanneer je weer langs kunt komen.

Kosten van een spraytan

Wat kost een spray tan precies? Dat hangt af van de salon en de gebruikte materialen. Voor een spraytan voor je gezicht betaal je tussen de € 20,- tot € 26,- euro en voor het hele lichaam tussen de € 30,- tot € 45,- euro. Zowel voor een spray tan in Antwerpen als een spray tan in Bruxelles, kun je kiezen uit een airbrush techniek of het snelle HVLP spraypistool. Airbrushen duurt ongeveer 45 minuten en met de HVLP methode ben je met 10 minuutjes al klaar.

Wil je weten of er ook een salon is bij jou in de buurt voor een spray tan? Toets dan snel je postcode in op deze website en vindt een listing bij jou in de buurt.

Beauty info