Hoe werkt een lichttherapie masker?

01 november 2022 · door Tara

Het ziet er uit alsof het zo uit een griezelfilm is weggekaapt; het lichttherapie masker. Je kunt er de conditie van je huid mee verbeteren, huidaandoeningen aanpakken en je huid verjongen. Klinkt best wel gek, led lampjes die de gezondheid van je gezichtshuid verbeteren. In dit artikel kijken we of een masker voor lichttherapie echt zinvol is en hoe het precies in zijn werk gaat.

Wat doet een lichttherapie masker?

Een professioneel lichttherapie gezichtsmasker bestaat uit zo’n 2500 led-lampjes die verschillende kleuren kunnen uitstralen. Elke kleur heeft een eigen golflengte, waarbij rood licht het diepste in je huid doordringt en blauw licht minder diep. De kleur die gekozen wordt is afhankelijk van de gewenste behandeling. Bij het inzetten van led lichttherapie voor je gezicht, komt geen warmte vrij en geen schadelijke uv-straling. De behandeling is pijnloos en je draagt een bril om je ogen te beschermen. Lichttherapie is overigens niet nieuw. In de jaren tachtig ontwikkelde NASA al speciale lichttherapie apparatuur om verwondingen in de ruimte sneller te genezen. 

Verschillende toepassingen van lichttherapie

Er bestaan verschillende vormen van lichttherapie. In ziekenhuizen wordt lichttherapie ingezet om huidziekten te behandelen als psoriasis en eczeem. Hiervoor wordt juist wél UVA en UVB-licht gebruikt. De schoonheidsspecialiste gebruikt led verlichting zonder UVA en UVB-straling. Led lichttherapie wordt ingezet om de volgende huidproblemen te verbeteren:

  • Rood licht: Omdat rood licht het diepste doordringt in de huid, wordt deze kleur voornamelijk ingezet om huidveroudering tegen te gaan. Het verstevigt de huid, vermindert rimpels en is ook toepasbaar bij het verminderen van pigmentvlekken en littekens. Rood licht verbetert de doorbloeding van je huid en zorgt voor de aanmaak van collageen en elastine.
  • Geel licht: Gele verlichting zorgt er voor; dat voedingsstoffen beter in je huid worden opgenomen en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Deze kleur kun je prima inzetten bij een geïrriteerde huid door rosacea, acné en pigmentverkleuringen. Ook helpt het de huid om sneller te genezen na een medische peeling of laserbehandeling.
  • Blauw licht: Deze kleur werkt bacterieremmend en werkt in op de oppervlakte van je huid. met blauw licht wordt de propionibacterium acnes gedood. Dit is een op de huid levende bacterie die, samen met een overmatige productie van talg, zorgt voor acné. Omdat blauw licht de bacteriën remt, werkt het uitstekend bij de behandeling tegen acné.

Wanneer je hoort dat led lichttherapie onzin is, kun je op internet meer lezen over de vele wetenschappelijke onderzoeken die hebben aangetoond dat led licht wel degelijk bijdraagt aan het vernieuwen van cellen en je een collageen boost geeft. De behandelingen duren maar vijftien tot dertig minuten en boek je al vanaf gemiddeld € 25,- euro per behandeling.

Lichttherapie thuis of in de salon?

Online kun je gemakkelijk zelf een lichttherapie masker kopen. Het grootste nadeel van thuis aan de slag gaan is de kwaliteit van de lichtmaskers. Het aantal lampjes is vaak minimaal en bovendien weet een schoonheidsspecialiste precies hoe vaak en met welke frequentie je behandeld moet worden. Lichttherapie is ook niet voor iedereen geschikt. Gebruik je antidepressiva, een antibioticum, supplementen als Sint-janskruid, of ben je zwanger? Dan is deze vorm van huidverbetering helaas niet voor jou.

Ben je benieuwd wat lichttherapie voor jouw huid kan betekenen? Informeer dan bij een schoonheidsspecialiste in je buurt die je kunt vinden via de listings op deze website.

Beauty info Beauty behandeling