Hoe kun je zelfbruiner verwijderen?

20 oktober 2023 · door Tara

De sunkissed look is populair en het liefst genieten we het hele jaar door van een lekker kleurtje. Om ook tijdens de herfst en winterdagen een mooie teint te hebben, smeren we er massaal op los met zelfbruinende crèmes. Loop je ineens met strepen in je gezicht of is je gezicht ineens zo oranje als een wortel? Dan wil je natuurlijk weten hoe je die mislukte zelfbruiner zo snel mogelijk kunt verwijderen. In dit artikel geven we je allemaal tips om meteen mee aan de slag te gaan.

Hoe werkt zelfbruinende crème?

Een zelfbruiner werkt niet in op je pigment zoals uv-straling of een zonnebank dat doet, maar op de bovenste huidlaag. Hiermee zijn zelfbruiners een veilig alternatief voor schadelijke zonnestralen. In een zelfbruiner zit het stofje dihydroxyaceton, oftewel DHA. Dit stofje werkt in op de bovenste huidlaag en geeft je huid een kleurtje. Deze bovenste huidlaag, de opperhuid, wordt doorlopend vernieuwd en ons lichaam stoot de dode huidcellen af. Maar wanneer dit gedeelte van de huid steeds wordt vernieuwd, hoe lang blijft zelfbruiner dan zitten? Gemiddeld kun je een dag of 4 tot 7 van je bruine kleurtje genieten.

Hoe kun je zelfbruiner verwijderen?

Omdat je bovenste huid uit dode huidcellen bestaat, bereik je het beste resultaat door de dode huidcellen eerst te verwijderen voordat je de zelfbruiner aanbrengt. Dit kun je doen door te scrubben. Doe je dit niet, of breng je de zelfbruiner onregelmatig aan, dan kunnen er strepen ontstaan op je huid. Hoe krijg je de zelfbruiner in dat geval weer weg? Daar zijn verschillende manieren voor:

  • Citroen: Deze citrusvrucht bevat zuren waarmee je vlekken op wat dikkere gedeelten van je huid kunt wegpoetsen. Gebruik het sap bijvoorbeeld op je ellebogen, je enkels, je handpalmen of tussen je vingers. Omdat citroensap je huid uitdroogt, gebruik je het liever niet over je hele lichaam en al helemaal niet om zelfbruiner van je gezicht te verwijderen.
  • Self-tan remover: Misschien wel de makkelijkste manier is gebruik te maken van een remover speciaal voor zelfbruiners. Even laten inwerken en daarna spoel je alles zo weg. Kies een self-tan remover met hydraterende eigenschappen en voedende ingrediënten om je huid extra te verzorgen. Deze manier is ideaal wanneer je zelfbruiner over je hele lichaam hebt gebruikt.
  • Olie: Zelfbruiners combineren slecht met huidolie. Is de kleur niet wat je verwacht had? Smeer je lichaam in met je favoriete huidolie of babyolie en laat dit een kwartiertje intrekken. Hierna ga je lekker relaxen in bad, of stap je onder een ontspannende douche en weg is je kleur. Perfect om zelfbruiner van je benen te verwijderen.

Op internet lees je veel tips over het verwijderen van zelfbruiners met producten als bakingsoda, een zelfgemaakte scrub van suiker, tandpasta of bijvoorbeeld bleekwater. Het mag voor zich spreken dat je jezelf niet gaat behandelen met agressieve schoonmaakproducten die je huid aantasten. Probeer dat dus vooral niet.

Wil je meer tips, of hulp, bij het verwijderen van je selftan? Maak dan eens een afspraak bij een schoonheidsspecialiste in je buurt die je kunt vinden via de listings op deze website.

Beauty info