Hoe kun je een likdoorn verwijderen?

15 augustus 2023 · door Tara

Heb je steeds pijnlijke voeten terwijl je loopt en is de pijn geconcentreerd op één plek? Dan kan het best eens zijn dat je last hebt van een likdoorn. Een andere veelgebruikte term voor likdoorns is eksteroog of eeltpit. Ze komen voor onder de voetzolen of boven op en tussen de tenen. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen om de likdoorn te verwijderen, zodat je weer pijnvrij rond kunt lopen.

Wat is een likdoorn?

Onze huid bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag noem je de opperhuid, of epidermis. De opperhuid bestaat uit twee delen; namelijk de hoornlaag en de slijmlaag. De hoornlaag zorgt ervoor dat onze huid en de lagen eronder beschermd blijven; de slijmlaag zorgt voortdurend voor de aanmaak van nieuwe huidcellen. Wanneer de opperhuid te veel druk of wrijving ervaart, komt de opperhuid in actie en vormt een verdikking. Deze beschermingslaag noemen we eelt. Groeit eelt naar binnen? Dan spreken we over een likdoorn. De punt van de likdoorn kan, binnen in je voet, op zenuwen en bloedvaten drukken en dat doet natuurlijk hartstikke veel pijn.

Een likdoorn verwijderen

Wanneer je een beginnende likdoorn weet te herkennen, kun je zelf aan de slag met het verwijderen ervan. Je herkent een beginnende likdoorn aan een klein, rond, verdikt stukje eelt op je voet. De kleur is gelig of wit/grijze en het plekje doet zeer wanneer je er op drukt. Hier kun je het volgende tegen doen:

  • Likdoorn pleister: Een makkelijke oplossing is een speciale likdoornpleister op de likdoorn plakken. Likdoornpleisters die salicylzuur bevatten, maken de huid week. Wanneer een eksteroog nog niet heel diep in de huid is gegroeid, kun je met behulp van een likdoornpleister, je eksteroog na een aantal dagen met pleister en al verwijderen. Er bestaat ook speciale zalf met salicylzuur tegen eksterogen.
  • Vijlen: Maak eerst een voetenbadje met een paar lepels baking soda en week je voeten hier in. Vijl hierna een laagje van de verdikking af. Herhaal dit proces een aantal dagen totdat de verdikking minder wordt.

Ben je diabetespatiënt? Ga dan niet zelf aan de slag met likdoornpleisters.  Door beschadigingen aan je zenuwen voel je niet alles meer in je voeten. Salicylzuur kan de huid kapot maken waardoor er wondjes ontstaan die je niet voelt. Bacteriën krijgen zo een kans de huid binnen te dringen met alle gevolgen van dien. Ook is het belangrijk de oorzaak aan te pakken van de eksterogen. Ontstaan de likdoorns door knellende schoenen, een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon? Dan dien je dit ook aan te pakken, omdat de likdoorns anders steeds opnieuw terugkomen.

Een likdoorn behandeling

Helpen likdoornpleisters, zalfjes en vijlen niet? Ga dan naar een professional voor een deskundige likdoorn behandeling. Een medische pedicure of bijvoorbeeld een podotherapeut kan je helpen om de likdoorn te verwijderen. De likdoorn wordt dan weggesneden en gefreesd. Een podotherapeut kan hier speciale teenstukjes van siliconen of drukverlagende zooltjes aan toevoegen, zodat de druk van de pijnlijke plek af is.

Wil je een afspraak maken voor het behandelen van je likdoorns? Maak je boeking bij de dichtstbijzijnde specialist die je vindt via de listings op onze website.

Pedicure