Hoe kun je eelt verwijderen?

20 maart 2023 · door Tara

Iedereen heeft het; van die wat ruwere en dikkere plekjes op onze handen of onder onze voeten. Het ziet er niet mooi uit, dus de meeste mensen laten eelt verwijderen bij de schoonheidsspecialiste, of gaan zelf aan de slag met crèmes, vijlen en puimstenen. Eelt is hardnekkig, maar heeft ook een functie. In dit artikel lees je alles over wat te doen tegen eelt op je voeten.

Wat is eelt precies?

We lopen er allemaal mee rond, maar wat is eelt eigenlijk? Wanneer de huid op dezelfde plek constant wrijving en druk ondervindt; gaat de opperhuid in actie komen. Er worden extra huidcellen aangemaakt, om de huid te beschermen tegen schade. Deze verdikte laag noem je eelt. In medische terminologie, ook wel “callus” genoemd. Hoe krijg je die eelt dan? Stel je loopt op schoenen die je voeten beknellen of je hebt bijvoorbeeld een afwijkende stand van je voeten. Hierbij is de druk ongelijk verdeeld en ontstaat voortdurende wrijving, met eelt als gevolg. Ook mensen met overgewicht of een staand beroep, hebben een grotere kans op eeltvorming.

Hoe kun je eelt verwijderen?

Ondanks dat eelt je huid dus beschermt, willen we er toch graag vanaf. Eelt verwijderen biedt een tijdelijke oplossing, maar het eelt zal altijd weer terugkomen. Dat wordt dus regelmatig aan de slag om je voeten mooi te houden. Er zijn verschillende manieren om de ontsierende eelt te verwijderen van je voeten:

  • Eeltsokken: Deze sokken zijn gemaakt van plastic en gevuld met een kant-en-klaar middel om eelt aan te pakken. De gel in de sokken bevat glycolzuur of salicylzuur. Beide middelen zorgen er voor dat je huid gaat vervellen en binnen 3 tot 7 dagen vermindert je eelt. Het enige wat je doet, is een uurtje op de bank zitten met je eeltsokken aan.
  • Eelt vijl: Een eeltvijl is geschikt wanneer je eelt nog niet al te dik is geworden, of, om het werk van de schoonheidsspecialiste tussentijds bij te houden. De meeste vijlen beschikken over een grove en fijne kant. De grove vijl gebruik je eerst en daarna de fijnere vijl, waardoor je eeltplekken weer zacht en glad worden. Er zijn handmatige en elektrische vijlen verkrijgbaar.
  • Eelt crème: Met eelt crème maak je het eelt op je voeten zacht, waardoor je het daarna makkelijker kunt verwijderen met een eeltvijl of eeltrasp. Sommige crèmes bevatten ureum en zorgen er voor dat eelt langzaam verdwijnt.

Zoals je leest kost het best wat tijd om eelt grondig te verminderen en moet je flink aan de slag met crèmes en een schuurmiddel. Bij diabetici wordt het zelfs afgeraden om zelf eelt te verwijderen, omdat je hiermee juist schade aan je voeten kunt oplopen.

Hardnekkige eelt verwijderen

De doe-het-zelf-methodes zijn niet geschikt voor hardnekkige eelt. Heb je echt flinke verdikkingen, dan kan de huid zelfs gaan scheuren op de hiel van je voet; dit noem je ook wel kloven. Ook kan er een, pijnlijke likdoorn ontstaan, waardoor bewegen echt pijn doet. Heb je kloven op je voet, likdoorns, of echt hardnekkige eelt? Dan is het beter om een schoonheidsspecialiste het eelt te laten verwijderen. Je eelt wordt vakkundig weggehaald, blijft langer weg en je voeten zien er weer stralend uit. 

Wil je meer informatie over een eeltbehandeling bij de schoonheidsspecialiste? Zoek dan in de listings op deze website naar de dichtstbijzijnde schoonheidssalon in je buurt en maak meteen een afspraak.

Pedicure