Alles wat je wil weten over botox behandelingen

15 oktober 2021 · door Fabian

In 1987 werd botox, voor gebruik in de cosmetische industrie, per ongeluk ontdekt. Tot die tijd werden botox behandelingen enkel uitgevoerd door oogartsen om strabismus, scheel zien, te behandelen. Tegenwoordig is een botox behandeling wereldwijd de meest voorkomende esthetische ingreep. Botox wordt vooral ingezet om kraaienpootjes en fronsrimpels in het gezicht te verminderen. In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen van botox behandelingen.

Wat is botox precies?

Botox is een merknaam voor Botuline toxine; een eiwit dat wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium Botulinum. Er zijn ook andere merken als bijvoorbeeld Azzalure en Bocouture, maar in de volksmond noemen we het allemaal botox. Krijg je te veel van dit eiwit binnen, dan loop je het risico om botulisme op te lopen, een dodelijke voedselvergiftging. Door de minimale hoeveelheid tijdens een botox behandeling, loop je geen risico tot het krijgen van botulisme. Door botox in spieren te injecteren, kan de spier niet meer communiceren met de zenuwen en ontspant de spier.

Voordelen botox behandelingen

Botox wordt ingespoten met een dunne naald in de spieren die je tijdelijk niet wil laten werken. Door de spieren niet te gebruiken verzacht je de rimpels die je liever niet ziet. Bij fronsrimpels bijvoorbeeld, spuit de arts botox in je voorhoofd. De meest toegepaste botox zones in het gezicht zijn je voorhoofd, fronsrimpels en kraaienpootjes. Het gebruik van botox kent veel voordelen:

  • Snelheid: een gemiddelde behandeling duurt slechts 5 tot 15 minuten. Daar heb je tot 4 maanden plezier van. Het resultaat is vanaf ongeveer 2 weken zichtbaar.
  • Natuurlijk: Botox geeft een natuurlijk resultaat. Hierdoor is het niet zichtbaar voor anderen dat je een behandeling hebt ondergaan en blijft het discreet.
  • Medisch: Botox kan ook worden toegepast tegen migraine, overmatige transpiratie en tandenknarsen.
  • Veilig: Botox wordt door je lichaam op een natuurlijke manier afgebroken en is hiermee volkomen veilig.

Botox blijft gemiddeld 3 tot 6 maanden werkzaam. Daarna kun je er voor kiezen om jezelf opnieuw te laten behandelen. Heb je angst voor de prikjes? Dan kun je gebruik maken van een verdovende crème. Er zijn vrijwel geen bijwerkingen, maar krijg je toch blauwe plekjes, roodheid of een iets opgezwollen huid? Dan trekt dit snel weer weg.

De nadelen van botox

Het injecteren van botox mag wettelijk alleen door een arts, of verpleegkundige onder toezicht van een arts, worden uitgevoerd. Dit kan dus niet in een schoonheidssalon gebeuren, omdat het verboden is in een commerciële omgeving geneeskunde uit te oefenen. Door te lang botox te injecteren worden je spieren juist slapper. Bovendien kunnen andere, omliggende, spieren de werking van de stilgelegde spieren overnemen. Hiermee belast je de andere spieren dus extra. Over de bijwerkingen van botox op lange termijn is nog onvoldoende bekend.

Laat je goed adviseren

De prijs van botox ligt gemiddeld tussen de €200,- tot €600,-, afhankelijk van het aantal prikjes en het gezichtsoppervlak wat je laat behandelen. Dit is nog altijd flink goedkoper dan een chirurgische ingreep, maar het blijft kostbaar. Daarnaast zit je niet te wachten op een emotieloos gezicht, dus een ervaren cosmetische arts is wel belangrijk.

Beauty info Fillers