Alles over waterproof make-up

01 oktober 2021 · door Fabian

Bijna alle make-up producten zijn verkrijgbaar in een waterproof variant. Dat is super handig want waterproof make-up is je redder in nood. Of je nu een dagje naar het strand gaat, het zweet in je ogen druppelt tijdens je workout in de sportschool, of op de fiets in een regenbui terecht komt. Dankzij waterproof make-up, blijft alles zitten waar het hoort en zie je er niet uit als een Indiaan op oorlogspad. Wat maakt make-up waterproof? We zochten het uit.

Wat is waterproof make-up?

Met waterproof make-up kun je meer dan zwemmen zonder dat je make-up verdwijnt. Ga je op vakantie naar een tropische bestemming met een hoge luchtvochtigheid; dan loopt je make-up niet uit. Een wonder? Nee, niet als je weet dat aan alle soorten waterproof make-up een ingrediënt wordt toegevoegd die kleefkracht geeft en water afstoot. Je herkent het aan ingrediënten als:

Dimethicon copolyol is een olie gemaakt van siliconen. Door toevoeging van vetten en olie aan de make-up blijft de make-up plakken wanneer het in contact komt met vocht. Water en olie zijn geen goede combi namelijk. De meeste fabrikanten kiezen voor kunstmatige bestanddelen, maar die kunnen soms tot huidirritatie leiden. Kies je liever voor natuurlijke ingrediënten, ga dan altijd voor waterproof make-up op basis van was en lees het etiket voordat je de producten koopt.

Waterproof make-up verwijderen

Waterproof oogschaduw en eyeliner, een waterproof wenkbrauwpotlood en waterproof foundation, allemaal is het gemaakt om extra lang te blijven zitten. Dit betekent ook dat het moeilijker te verwijderen is. Ga je met een reguliere make-up verwijderingsproducten aan de slag, dan zul je zien dat je flink moet schrobben om je make-up op waterproof basis te verwijderen. Vooral voor de tere huid rondom je ogen is dit geen goed idee. Beter is het een speciale reiniger te gebruiken bestemd voor het verwijderen van waterproof make-up. Zo blijven er ook geen restjes achter.

Maak je make-up waterproof

Wie geen zin heeft in langhoudende make-up of speciale reinigingsmiddelen, maar wel graag met een opgemaakt gezicht door de regen loopt, kan aan de slag met allerlei middeltjes die je make-up langer fixeren. Een speciale topcoat over je mascara aanbrengen, maakt je mascara waterproof. Deze topcoats zijn ook verkrijgbaar voor bijvoorbeeld je lippenstift, die dan niet meer afgeeft. Voor je foundation neem je gewoon een busje setting spray of fixatie spray mee. Zo blijft alles tip top in orde, zonder dat je speciale waterproof varianten hoeft aan te schaffen.

Laat je goed adviseren

Een nadeel van waterproof make-up is dat je bij het verwijderen ook, ongewenst, talg kunt verwijderen van je gezicht. Die talg, hebben we juist nodig als beschermlaag tegen infecties en schimmels. Siliconen zorgen voor uitdroging van je huid, wat tot geïrriteerde oogleden kan leiden. Het beste is om je goed te laten adviseren door een beauty specialist. De schoonheidsspecialiste kan je precies vertellen welke ingrediënten in make-up onschadelijk of zelfs voedend zijn voor je huid.

Make-up