De voordelen van een zwangerschapsmassage

16 december 2022 · door Tara

Ben je zwanger, dan gebeurt veel met je lichaam. Zwangerschapshormonen gieren door je lijf en je bindweefselbanden worden soepeler. Veel zwangere vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap dan ook lage rugpijn en vermoeidheidsklachten. Een professionele zwangerschapsmassage helpt. In dit artikel kijken we naar de voordelen van een zwangerschapsmassage.

Wat is een zwangerschapsmassage?

Een zwangerschapsmassage verloopt anders dan andere massages. Je lichaam is aan het veranderen waardoor sommige houdingen lastiger aan te nemen zijn en je last hebt van zwangerschapskwalen. Een zwangerschapsmassage is gericht op ontspanning wat, juist nu, extra belangrijk is. De belangrijkste verschillen met een reguliere massage zijn de volgende:

  • Houding: Het grote verschil tussen een zwangerschapsmassage en een reguliere massage, zit in de lichaamshouding. Een zwangere vrouw kan niet lang op haar buik liggen. De lichaamshouding tijdens deze massage is dan ook op je zij. Hierbij word je ondersteund door kussens. Sommige masseurs beschikken over een zwangerschapsmassagetafel, met een uitsparing voor je borsten en je buik. Je buik wordt dan ondersteund door een band.
  • Trimester: Omdat een massage de afvoer van afvalstoffen stimuleert, laat je tijdens het eerste trimester de massages achterwege. In de eerste weken is je kindje namelijk nog te kwetsbaar. Vanaf wanneer is een zwangerschapsmassage toegestaan? Tijdens je zwangerschap mag je een massage ontvangen vanaf het tweede trimester. Bij veel massagesalons ben je welkom vanaf je veertiende of zestiende week. Bij twijfel, kun je altijd eerst eventjes met je huisarts overleggen.
  • Massage: Verwacht geen deep tissue massage tijdens je zwangerschap, maar juist een lichte, ontspannende, massage van voornamelijk je rug, benen, voeten, hals en schouders. Hotstone en kruiden massages zijn ongeschikt omdat er teveel afvalstoffen vrij komen. Ook een drukpunten zwangerschapsmassage kan alleen worden uitgevoerd door een specialist. Sommige drukpunten staan namelijk in verbinding met je baarmoeder en die wil je juist niet stimuleren. 

Veel zwangere vrouwen vinden het onprettig wanneer de buik gemasseerd wordt, waardoor je buik niet gemasseerd zal worden tijdens de massage. Word je tijdens de massage misselijk, of krijg je het warm of koud? Dan kun je dit gewoon aangeven aan je masseur en zal er een ander gebied gemasseerd worden.

Voordelen van een zwangerschapsmassage

De zwangerschapsmassage biedt veel voordelen, waar niet alleen de toekomstige mama extra van geniet, maar ook de baby:

  • Oxytocine: Door een massage en aanraking, maak je oxytocine aan. Dit hormoon zorgt er voor; dat je cortisol gehalte, je stresshormoon, verlaagt en je juist beter ontspant. Dit merkt je baby ook gelijk.
  • Slaap: Omdat je beter ontspant, kun je ook beter slapen. Een goede nachtrust zorgt er voor; dat je overdag lekkerder in je vel zit en de wereld beter aan kan.
  • Pijnvrij: Dankzij de massage kom je meteen van die pijnlijke onderrug en verkrampte nek- en beenspieren af.
  • Zuurstof: Door een massage wordt je doorbloeding beter. Hierdoor gaat er meer zuurstofrijk bloed naar je organen en dus ook naar je kindje.
  • Ontspanning: Omdat je beter kunt ontspannen, kan een regelmatige zwangerschapsmassage je helpen tijdens de bevalling ook beter te ontspannen.

Is je baby eenmaal geboren? Dan wil je vast blijven genieten van die ontspannende massages. Het leuke is; dat een gespecialiseerde massagesalon ook babymassage biedt. Zo geniet je na je zwangerschap lekker samen van een heerlijke massage. Wil je ook graag eens een zwangerschapsmassage uitproberen? Informeer dan bij een masseur in je buurt die je kunt vinden via de listings op deze website.

Massage